Kategorier
Tandhälsa

Bättra på humöret med skalfasader

Tänder som blivit missfärgade kan vara en ren plåga för bäraren. Man kan hamna i en situation där man inte längre är bekväm med det stora leendet. Många har ständigt den tanken i bakhuvudet.

Missfärgning av tänder kan ha många olika orsaker. Sjukdom eller ålder eller tidigare tandskador är några. Vanligare är det att missfärgning orsakas av så kallade livsstilsfaktorer. Flitigt bruk av tobak och flitigt bruk av te och kaffe är oftast orsaker till att tänderna har antagit en gulbrun nyans.

Om man både använder tobak och kaffe syns naturligtvis inte någon effekt på en gång. Efter många år brukar det däremot medföra att färgen på tänderna förändras. Ingen av oss förväntar väl sig att ha ett bländvitt leende vid fyrtio års ålder, men många önskar nog att leendet fick vara övervägande vitt.

Metoder för att ljusa upp tandfärgen

Ganska mycket tid, pengar och energi läggs på att förbättra tandfärg. Borstning på rätt sätt är grunden för all slags tandhygien men räcker inte fullt ut för att hantera missfärgad emalj. Det finns en mängd olika tandblekningspreparat, både för hemmabruk och annat. En mer permanent lösning är skalfasader.

Att kontakta specialister på skalfasader i Göteborg är det första steget. De kan avgöra om skalfasader skulle passa dig. Man mäter dina tänder och tillverkar en tunn fasad av porslin som sätts på den lätt tillslipade tanden. Resultatet brukar bli mycket bra. Rätt färg, rätt form och sedan dröjer det inte länge förrän du återigen kan glänsa med det rätta leendet.